maanantai 23. toukokuuta 2011

Tiilityömaa

Heipsan kaikille pitkästä aikaa! Tuumailin tuossa hetken blogin kohtaloa....että olisko jo aika laittaa piste tälle hommalle mutta täällä sitä nyt kuitenkin taas ollaan...ei taida osata enää poiskaan olla...


Viime kesänä kirjoittelin teille meidän suunnitelmasta tehdä kasvimaa vanhoista tiilistä. No...viime kesä meni, eikä homma edennyt mutta tänä keväänä ollaan rykäisty homma liikkeelle. Useampi tovi ollaan tämän tiilityömaan parissa aherrettu...minä kuskannut tiiliä ja isäntä muurannut altaita kasaan. On käyty ostamassa useampi peräkärryllinen hyvää rikkaruohotonta multaa ja olen istuttanut siemenpussin jos toisenkin...

Tässä teillekkin kuvaa meidän vielä keskeneräisestä työmaasta, jossa me isännän kanssa pers pitkällä ollaan puurrettu yömyöhään lasten nukkuessa... itkuhälytin kourassa, tiili toisessa ja muurauslaastia housunpultuissa mutta tyytyväisenä, kamala heinikko saa vihdoin väistyä...;)

Kaikki on vielä niin tiilistä ja multaista mutta eiköhän ne pienet siemenet pian saa kasvunsa vauhtiin ja ala meille satoa tuottamaan...toivoa ainakin sopii! :) Istutettuna on yrttiä jos jonkinmoista, salaatteja, kukkia, herneitä, sipulia, punasipulia, valkosipulia, avomaankurkkua, raparperia, mansikkaa, ruusukaalia....




Niin ahkeria emme ole, että täysin omavaraisiksi yrittäisimme vaan tarkoitus on, että lapset pääsevät
poimimaan mansikkoja, marjoja yms. suoraan suihinsa suoraan kasvimaalta. Sekä tietenkin on kiva poimia itsekasvatettuja salaattivärkkejä yrtteineen. Tämä meidän pesue on sen verran iso ja mansikkarohmuinen, että saisimme laittaa koko tontin täyteen mansikkaa, jos meinaisimme omavaraisia esim. niiden suhteen olla. Joten jatkossakin perunat, porkkanat, mansikat yms. kulkeutuvat meille kaupan kautta. :)



Tämän alueen yhteyteen on tulossa vielä se pieni harmaa puutarhavaja niittykatolla...


Koska tämä meidän keskeneräinen yrttimaa on vielä niin tillinen ja multainen, niin laitanpi kuvaa tähän vielä tällä hetkellä kovasti kukkivasta penkistä...ja sielläkin tietysti on yksi tiilipolku...:)




Narsisseja käydään lasten kanssa nuuhkimassa joka päivä. Paras kukinta-aika alkaa tosin olla takanapäin jo.



Ja nyt naiset seuraa varoitus! ;)

Älkää pitäkö päällänne liian runsaasti povea paljastavia vaatteita, se kuulkaas häirittee niitä siippojanna...;)

Allekirjoittaneella oli tässä yksi päivä vähän liian paljon (ilmeisesti) povea näyttävä paita, jolloin pikkukakkonen ilmestyi yhtäkkiä eteeni, kiskaisi rivakasti paidan kaulusta kaulaa kohoren ja sanoi; "ÄITI, peitä kikkis! Isiä häirittöö, kun ne näkyy!... ja marssi takaisin leikkeihinsä... juu,  kyllä siinä jäi äiskä ja iskä rykimään kaffeita väärästä kurkusta! :D

Iloista viikkoa kaikille!

Johanna


45 kommenttia:

  1. Ihana :) Lapsen suusta se totuus tulee!!! Heh heh...

    AIvan uskomattoman kauniisti ootte laittanut nuo, on siinä ollut urakkaakin! Punaset tiilet on ihkuja <3

    Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Aivan ihanat nuo tiilikasbilavat!

    Ja voi IHANA, pikkukakkonen....:D

    VastaaPoista
  3. Todella hyvältä näyttää tuo teidän tiilityömaa!

    Toivottavasti et laita lopeta, minä niin kovasti viihdyn blogissasi, sinulla on silmää ja kivoja ideoita. :)

    VastaaPoista
  4. Ihana kasvimaa systeemi.Voi älä vaan pane blogissasi "hanskoja tiskiin".Blogisi on ihana ja täynnä hyviä oivalluksi sekä kauniita asioita.
    -Charlotte-
    p.s heh ,vasta vähän aikaa sitten soitto-opettajani kysyi onko mieheni ollut lapsena kikkivieroolla(onkohan oikein kirjoitettu);) Mieheni on etelä-pohjanmaalta.

    VastaaPoista
  5. Aivan ihanan näköistä!! Tullaan reissun jälkeen kattomaan! :)

    VastaaPoista
  6. Sinä se osaat sisustaa sekä sisällä että ulkona. Aivan ihana blogi, älä vain lopeta, koska kuvat ovat aina niin kauniita ja juttusi hauskoja!

    -minna-

    VastaaPoista
  7. Siisk kertakaikkisen mahtava! Ihan kateellisena (sellaisellaisella hyvällä tavalla)! Wau! =)

    VastaaPoista
  8. Onneksi et jätä meitä lukijoita!!!!
    Aivan törkiän mahtava kasvimaa!!!
    Ihanaa viikkoa!!

    VastaaPoista
  9. Ja kysymys vielä ;-) Miten teitte pohjat kasvimaihin? Ihan mahroton kaivaminen varmasti! Sitäkin enemmän respektiä!

    VastaaPoista
  10. ihan huikea kasvimaa!! tämä sinun blogi on vaan aivan huippu!!pakko jatkuvasti käydä vilkuilemassa, joten älä ihmeessä lopeta:D

    VastaaPoista
  11. Ihana kasvimaa! Muodostaako nuo penkit jonkun kuvion tai muodon, saisitko laitettua sellaista kuvaa missä näkyisi koko systeemi? Vai onkohan mahdotonta kuvata :)
    Tuollaisesta haaveilen itsekin, siksi tarkempia kuvia pyydän :)

    Riikka R.

    VastaaPoista
  12. Voi taivas miten ootte ahertanu ja mahtava lopputulos, UPEA kasvimaa!

    Älä ihmeessä lopeta blogiasi, juttusi ovat niin mukavaa luettavaa ja "pilke silmäkulmastasi" välittyy tekstistä ihanasti lukijoille piristäen päivää!!

    Hihii, pojat on poikia! ;)

    -Taru-

    VastaaPoista
  13. Teidän "kasvimaa" on todella huippu =)

    Ja tuo kukkapenkin tiilipolku reunakivineen on varastamisen arvoinen idea...

    -Tuija-

    VastaaPoista
  14. Kyllä on mahtavan näköinen työmaa!! Kaikki on niin hienosti järjestyksessä ja rikkaruohojenkin osuus varmasti minimissään, kun tekee pohjatyöt hyvin. Loppukessästä tuosta onkin sitten ihana poimia herkkuja suuhun.

    VastaaPoista
  15. Tosi upee tiilityömaa, ihanan erilaisen erikoinen !! Ei sitä komeeta povvee piilotella tartte, hyvän maun rajoissa, rinta rottingilla. Ja koitappa jaksaa kirjotella, vaikka sitten harvemminkin.

    VastaaPoista
  16. Kivalta näyttää teidän työmaa! Itsekin moisesta haaveilen, mutta ehkä seuraavan kodin pihamaalle...
    Hymy nousi huulille tuosta "kikki"-sanasta. Pohojalaanen sen tuntee, mutta siskon mies ei oikein ymmärtänyt taannoin sanaa, kun luuli, että tarkoittaa samaa kuin "kikkeli".

    VastaaPoista
  17. Kerrassaan loistava! :)

    Huokailen täällä ihastuksesta, ollaan myöskin kasvimaata suunniteltu ja pitkään heinikkoon olisi tarkoitus raivata paikka sille..
    Kiitos ihanista kuvista, lähti heti idea muodostumaan omaan tilkkuunkin. Ehkä meillekkin tulee ne kohopenkit. :)

    Iloista viikkoa ja ihana tuo lapsukaisen kommentti. ;)

    Riikka

    VastaaPoista
  18. Ihana kasvimaa!! Ja hitto että mä repesin tuolle kikki-kommentille XD

    Etkä sä mitää lopeta, sun blogi on just niin ihana että täälä tuloo aina hyvälle mielelle. Ihania kuvia ja hauskoja juttuja ;-)

    VastaaPoista
  19. Hei, täällä minä nyt sitten, kun lupasin :)
    Kasvimaa on kyllä ihana, en malta odottaa että pääsen sinne kuljeskelemaan. Vasta juhannuksena ollaan sitten näillä näkymin tulossa.
    Pikkukakkonen on niin ihana <3

    VastaaPoista
  20. Oskulla on sana hallussa : D Kyllä ootte aivan valtavan työn tehneet, upea kasvimaa!!!

    VastaaPoista
  21. Oi, mikä unelmien kasvimaa! Älä vain harkitsekaan lopettaa blogiasi, sillä tämä on varmasti sellainen blogi, jonka käyn joka päivä katsomassa!!

    VastaaPoista
  22. Voi teidän pikkukakkosta!! XDDD

    Ja huh minkälaisen työmaan kimpussa oottekaan uurtaneet! Kertakaikkisen upeaa! Voi kun pian päästäis tutustumaan lähemmin.

    Terkkuja Ellille ja mukavaa viikkoa!
    t. Kati

    VastaaPoista
  23. Kaunis kasvimaa ja todennäköisesti myös helppohuoltoinen :)!

    Älä nyt ihmeessä lopeta blogiasi, mä aina miehellekin esittelen kuvia täältä, että "kato nyt mitä kaikkea kaunista nää on nikkaroineet!"

    Kati

    VastaaPoista
  24. Upea kasvimaa teille tulossa, oikea potager. Laitathan paljon kuvia jatkossakin? Minä ajattelin pystyttää pari valmista laatikkoa salaatille, mutta siihenkään ei tahdo aika riittää. Heh, pikkuisten palaute on sitä parasta ja osuvinta :)

    VastaaPoista
  25. Oi ihanalta näyttää teidän kasvimaa ja piha!!! Lisää kuvia tahtoo nähdä tää myös! hih, lasten suusta se totuus kuullaan =)

    VastaaPoista
  26. Olette todella ahkera ja aikaansaapa pariskunta, ja aina syntyy valmista hetkessä !! Kiva oli kuulla myös kuulumisianne ;)

    VastaaPoista
  27. Hitsit kun viksun näköstä...Hienoa yhteen hiileen puhallusta :)

    VastaaPoista
  28. Niin näppärän näköinen kasvimaa että meillä isäntäkin katsoi ja tuumasi että "Jaahas, pitää lähteä tiilien ostoon!" ;D
    Kiitosta ideasta siis!

    VastaaPoista
  29. Aivan ihanan näköistä. Ja kuinka sopivaan aikaan! Juuri eilen illalla kiertelimme Miehen kanssa omaa tonttia ja katselimme sopivaa kasvimaan paikkaa. Toteutusta ajattelimmme juurikin tuollatavalla, reunuskivillä nostamalla. Ja kuin tilauksesta sinulla oli esitellä valmista meidän epämääräisen suunnitelman mukaisesti. Kiitoksia idean konkretisoinnista ;D

    VastaaPoista
  30. Jäin lukijaksi ja aivan hurmaava kommentti lapselta, hih :)

    Tosi näyttävät kasvimaat! Kelpaa katsella ja kastella ;)

    VastaaPoista
  31. Upea kasvimaa! On kyllä kaiken työn väärti.

    VastaaPoista
  32. Onpa todella upea puutarha! Ihana idea ja hieno toteutus!

    VastaaPoista
  33. Ihanan näköistä! Te ootte kyllä super ahkera pariskunta :) Etkä varmasti lopeta Blogia, tää jos joku piristää! :)

    VastaaPoista
  34. Todella upeaa jälkeä!! Meilläkin on käytetty kasvimaalla noita vanhoja purkutiiliä, mutta kyllä on meidän kasvimaa lada verrattuna teidän mersuun... Huh, miten upea! Työtähän se vaatii mutta teidän kohdalla todellakin työ kiittää tekijäänsä! Toivottavasti joku puutarha-lehti bongaa puutarhanne ja tekee jutun. Tuossa olisi oikein hyvää mallia kestävän-kehityksen puitteissa! Mukavaa viikkoa! PS. Mistä ihmeestä nuo lapset saavat sanat suuhunsa... :D

    VastaaPoista
  35. Todella upeeta jälkeä olette saaneet aikaan! Kyllä sun tulevaisuutesi olisi perheen lisäksi ihan selkeesti sisustus- ja puutarhasuunnittelun alalla. Harkitse!
    Nauroin ittekseni tuolle kikki-sanalle, sitä kuulee enää todella harvoin :D
    Hymyillen tähän päivään!

    Hilde

    VastaaPoista
  36. Nyt on pakko kommentoida satunnaisenkin lukijan. Niin ihanalta näyttää jo nyt tuo ryytimaa, kuin suoraan jonkin lehden sivulta. Uteliaana kyselen vielä vähän lisää: elikkä kuin hoitelitte pohjatyöt ym. tekovaiheita. Ja lopuksi: sinulla on äärettömän kaunis perhe ja koti.
    aurinkoista kesää teille kaikille!

    VastaaPoista
  37. Huomenta-päivää kaikille!

    yhteisesti vastailen kaikille pohjatöistä kyselleille...Elikkästä ensin kaiveltiin maata jonkin verran pois tältä alueelta, näin saatiin suurimmat rikkaruohotkin pois. Tasattiin ja kuskattiin hiekkaa kerros, jonka avulla saatiin tasattua paremmin. Tämän päälle levitettiin sitten maisemointikangas (vai olisko se ollut joku toinen nimeltään...kuitenkin se on samaa millä pihasoran alta saa estettyä kuran nousemisen pihaan...puskaistutuksissa meillä on eri maisemointikangas).
    Tämän pohjatyön jälkeen alettiin latoa pohjakerros tiiliä. Niiden päällä sitten osittain tallottiin ja hypittiin, että saatiin ne istumaan...Sitten vaan muuraten seuraavia kerroksia, joita noissa meidän altaissa on 2-4.

    Meillä on pari allasta vielä viittä vaille valmiina, joten laittelen kyllä kuvia varmasti lisää, kun saadaan valmista syntymään ja varsinkin sitten kun saadaan se puutarhavaja tehtyä ja ulkopuolet siistittyä.

    Kova hommahan tässä on ollut mutta ajatuksena tosiaan on ollut se, että jatkossa päästäisiin sitten helpommalla.

    Kiipeilen tuonne poikien puumajaan ottamaan teille kokonaiskuvaa sitten ylhäältäpäin jossain välissä...:)

    Charlotte: juu, kyllä se kikkivieroo on ihan oikea sana. :)

    Minna ja Kati: Kyläilyä odotellessa! :)

    Mirka: jokohan me kesän aikan nähtäis ja kaffiteltais!? :)

    Susku-siskoollekkin heipat! Lapsilla jo ikävä teitä! Elmeri varsinkin teitä jo odottelee kovasti! :)

    PiiaS: Ei olisi putarhalehtijutulle paljon vielä kuvattavaa! Sen verran paljon on työtä vielä tällä tontilla!

    Hilde: tiedäkkö Hilde, se olis mun unelma mutta oon sen verran perhekeskeinen, että en jätä perhettäni viikoiksi ja lähde opiskelemaan...Nuo tuon alan kouluthan on meistä sen verran kaukana, että täytyis lähteä viikkokuntaan...:( Heti, kun pätevyyteen riittää "itseoppinut", niin oon harjoittamassa alaa etunenässä...;D

    Hirmu suuret kiitokset kaikille teille kommenttia jättäneille! <3

    Johanna (googlen kirjautuminen ei onnistunut)

    VastaaPoista
  38. Ihana tuo teidän yrttimaa ♥
    ja voi miten kauniilta tulppaani ja narsissipenkki näyttävät, suloinen tiilipolku siellä välissä :)
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  39. Wautsi miten hieno ryytimaa teille onkaan siellä tulossa...tuollaisesta minä kyllä vain haaveilen!! Meille on muuten alettu rakentamaan jonkin sortin patiosysteemiä pihaan, saas vaan nähdä tuleeko siitä ikinä valmista:)...tuntuu nuot piirrustukset muuttuvan koko ajan!!!

    Voi noita lapsia;)

    VastaaPoista
  40. Johannaaa!! Pistä tuommoiset ajatukset pussiin ja äkkisten pussin suu kiinnes...Sää es voi lopettaa bloggailua...sulla on niin paljon annettavaa ja monipuoliset päivityksesi yllättävät kerta toisensa jälkeen (POSITIIVISESTI!!!) Päivittäin käyn kurkkaamassa, että onkost uusia juttuja/toteutuksia tullut tänne :) Vaikka päivittelet joskus harvakseltaan,on juttujesi sisällöt sitäkin 'laadukkaampia',odotuksen arvoisia! Toivon koko sydämmestäni,ettet ainakaan ihan kokonaan lopeta!!! <3 ...Jaa'niin, tuo viimeisin 'loppukevennys' sai kyllä hymyn huulille. Nimenomaan tällaisista lasten letkautuksista saa hyvän mielen :D Terkuin: Kipsukka

    VastaaPoista
  41. Mahtava KAUNIS kasvimaa!!! Ihana idea tuo kukkapenkissä kiemurteleva tiilipolku! Olisiko mahollista saaha vähä laajempaa kuvaa noista molemmista? (idean varastamisen toivossa:))

    VastaaPoista
  42. Aivan ihana tuo kasvimaa! Ja narsissipolku kaikkine kukkineen pysäytti ihailemaan oikein antaumuksella.
    Kikkikommentti myös parasta laatua :) Pienten suuvärkkiä ei voi pistää paremmaksi...

    VastaaPoista
  43. Kaikki ylistävät kommentit on jo yllä, yhdyn niihin.

    Lapualla sanotaan maitohampaita kikkihampaiksi ;)

    Kasvatatko yrtit ja vihannekset siemenestä asti vai hankitko taimia? Ilmajoen maatalousoppilaitoksen puutarha on käymisen arvoinen paikka taimiostoksille. Tuli käytyä ja voin suositella.

    VastaaPoista
  44. Taisin just keksiä käyttöä pihan perällä lojuvalle punatiilikasalle :) On ehkä ihan pakko kopioida teidän kasvimaaideaa! Meillä olis iso kasa tiiliä, kun purettiin talosta ja piharakennuksesta kaks piisiä. Lisäksi meidän pihalla ei voi kaivaa neliösenttiäkään ilman, että lapio kolahtaa kiveen, niin siinäkin mielessä tuollanen kohopenkki olis passeli. Täytyy ehkä ensin aloittaa vain pienestä ryytimaasta ja katsoa kuinka sitä ehtii perkata ja kastella lapsukaisten kanssa.

    Eksyin pitkästä aikaa lukemaan sun juttuja ja pisti hymyilyttämään. Kiitos kivoista, huumorilla höystetyistä jutuista ja kauniista kuvista. Lisäsin heti blogisi omiin suosikkeihini. Äläkä vaan lopeta bloggailua! :)

    VastaaPoista