Muutaman kerran olen tässä kesän aikana leiponut saaristolaisleipää. Reseptin olen joskus napannut jostakin lehdestä, ja voin kyllä lämpimästi suositella kokeilemaan. Helppo valmistaa vaikkakin pitkäkestoinen kohottamisen takia. Ihana vähän makoinen tumma leipä, mainio esim. kahvin ja teen kyytipojaksi mutta parasta tietenkin uunituoreena kylmän maidon kera.... :)
Saaristolaisleipä
1 l piimää tai appelsiinimehua (itse käytän piimää)
3 dl kaljanmaltaita
3 dl vehnänleseitä
3dl ruisjauhoja
1dl auringonkukansiemeniä
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
9,5-10 dl vehnäjauhoja
voiteluun:
3 rkl siirappia
0,5 dl vettä
1. Sekoita piimään tai mehuun maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia, sekoita välillä pari kertaa.
2. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon murennettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Se saa olla melko löysää.
3. Jaa taikina kahteen kahden litran vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota tunnin ajan.
4. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolissavälissä paistamista.
5. Ota leivät uunista, kumoa ne vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.
Kannattaa kokeilla! :)
Jos jollakulla on hyväksi havaittuja leipien ohjeita, niin otan kiitollisena vastaan. Olen viimeaikoina kokeillut erilaisia ohjeita ja tykästynyt leipomaan leivät osittain itse.
Ihanaa juhannusviikkoa!
Johanna
Ainoo leipä, mitä viimeaikona tehnyt, niin on ruisleipä. Sain joskus ystävältä juuren, ja siitä se sitten lähti! Puisen tiinunkin innostuin ostamaan. Jos haluat, niin voin laittaa juuren ohjeen kera postissa :)
VastaaPoistaIhanaa juhannuksen aikaa!
Saaristolaisleipä on myös oma suosikkini ja lähipiirissä jo pienoinen hitti =)
VastaaPoistaOmassa blogissani on hieman erilainen saaristolaisleivän ohje nimellä saaristolaislimppu (siihen ei tule auringonkukansiemeniä) - muuten eroa ei taida paljon ollakaan.
Voi nam,tuoretta leipää ei voita mikään, mun tulee leivottua leipää enemmän talvella leivinuunin lämmössä, mutta nyt kyllä taidan kokeilla tätä, kiitos ohjeesta:)
VastaaPoistaTäytyypäs kokeilla tätä jussina, täytyy vaan noita vehnäjauhoja korvata enimmäkseen jollain! ;)
VastaaPoistaMä oon tehnyt siemenleipää nyt aika useesti ->klik
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/270426/Muarin siemenleipä/
Ei oo niin hiilareita!
Tykkään saaristolaisleivästä, suosikkini on Maalahden limppu. Nam!
VastaaPoistasaaristolaisleipä kuulostaa niin ihanalle,mutta en tykkää yhtään makeista leivistä.Kunnon ruisleipä on mieleeni.Itse olen tehnyt lähiaikoina erilaisia sämpylöitä.Joskus mulla oli ihana maaleisleivän ohje.(missähän sekin ohje on?)Mimmin juuri ja ohje kuulosti hyvältä :)
VastaaPoistaCharlotte
Tätä täytyy kyllä kokeilla, kiitos ohjeesta!
VastaaPoistahttp://www.yhteishyva-ruoka.fi/reseptit/leivonnaiset_l_p/fi_FI/ohralimppu/
VastaaPoistaTuolla reseptillä onnistuu superherkullinen ohralimppu. Tämä on melkeimpä ainoa leipä, mitä meillä on leivottu :)
Charlotte - jos haluat juurta, niin laita blogini kautta viestiä/ yhteystietosi, niin voidaan sopia, miten saat juuren :)
VastaaPoistaMeidän suosikki:
VastaaPoistaKaurareikäleivät
5dl maitoa, 25g hiivaa, 1tl suolaa, 1rkl siirappia, 3dl kaurahiutaleita, 8-9dl hiivaleipäjauhoja, 0,5dl öljyä.
Alusta taikina, kohota kaksinkertaiseksi, leivo reikäleiviksi, kohota lämpimässä 30min. Paista 225 asteessa n30 min.
Taas herkutellaan sinun ihanalla raparperipiirakalla!
Olen myös tehnyt saaristolaisleipää. Se jos jokin kyllä jakaa mielipiteet. Itse kyllä tykkään, aidon voin kera tietysti.
VastaaPoistaNappasin oman ohjeeni kertakäyttövuoan mukana. Niihin bruno vuokiin on kätevä tehdä ja monesti olen joululahjaksi antanut tutuille :)
Tuota tulen kokeilemaan....... Etisin jo kauan sellaista makean leivän reseptiä jota aikoinani täällä söin merimieskirkolla....
VastaaPoistaTerkut Jutta Saksasta
Heippa! Sinulla on ihana blogi, todella upea puutarha ja paljon hienoja ideoita :) törmäsin blogiisi kun etsin kuvia itse vanhoista ikkunanpokist tehdyistä kasvihuoneista.
VastaaPoistaMielenkiinnolla jään nyt lueskelemaan blogisi vanhempia puutarhapäivätyksiä. Itsekin olen innokkaasti rakennellut omaa pihaani ja viime syksynä pitkäaikainen haaveeni toteutui kun lähdn opiskelemaan puutarhuriksi :) Hyvää juhannusta sinulle!
Hei! Kokeilin tänään ohjeellasi leipoa saaristolaisleipää. Riittikö sinun leipiin tunnin kypsennysaika? Minun leivät olivat tunnin jälkeen vielä aika mössöä sisältä joten jatkoin puolella tunnilla paistoa.. Sisus tuntuu vieläkin aika tahmealta, mutta ehkä ne nyt ovat jo kypsiä. Toimiiko tämän leivän kanssa vanha tuttu "kokeile kypsyyttä tulitikulla" -menetelmä? En ole oikein leiponut tämän kaltaisia leipiä, joten vinkit on tarpeen! :D
VastaaPoistaAivan mielettömän hyvää leipää. Ikinä aikasemmin en ole tehnyt saaristolaisleipää ja tämä oli kyllä jestas niin hyvää. Ainoastaan piti huomioida että uunista piti ottaa 5min aikasemmin ettei pala =)
VastaaPoistaLaitoin myös omaan blogiini linkin tänne sivuille