maanantai 20. kesäkuuta 2011

saaristolaisleipä

Muutaman kerran olen tässä kesän aikana leiponut saaristolaisleipää. Reseptin olen joskus napannut jostakin lehdestä, ja voin kyllä lämpimästi suositella kokeilemaan. Helppo valmistaa vaikkakin pitkäkestoinen kohottamisen takia. Ihana vähän makoinen tumma leipä, mainio esim. kahvin ja teen kyytipojaksi mutta parasta tietenkin uunituoreena kylmän maidon kera.... :)



Saaristolaisleipä

1 l piimää tai appelsiinimehua (itse käytän piimää)
3 dl kaljanmaltaita
3 dl vehnänleseitä
3dl ruisjauhoja
1dl auringonkukansiemeniä
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
9,5-10 dl vehnäjauhoja

voiteluun:
3 rkl siirappia
0,5 dl vettä

1. Sekoita piimään tai mehuun maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia, sekoita välillä pari kertaa.

2. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon murennettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Se saa olla melko löysää.

3. Jaa taikina kahteen kahden litran vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota tunnin ajan.

4. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolissavälissä paistamista.

5. Ota leivät uunista, kumoa ne vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.


Kannattaa kokeilla! :)

Jos jollakulla on hyväksi havaittuja leipien ohjeita, niin otan kiitollisena vastaan. Olen viimeaikoina kokeillut erilaisia ohjeita ja tykästynyt leipomaan leivät osittain itse.

Ihanaa juhannusviikkoa!

Johanna

15 kommenttia:

  1. Ainoo leipä, mitä viimeaikona tehnyt, niin on ruisleipä. Sain joskus ystävältä juuren, ja siitä se sitten lähti! Puisen tiinunkin innostuin ostamaan. Jos haluat, niin voin laittaa juuren ohjeen kera postissa :)
    Ihanaa juhannuksen aikaa!

    VastaaPoista
  2. Saaristolaisleipä on myös oma suosikkini ja lähipiirissä jo pienoinen hitti =)
    Omassa blogissani on hieman erilainen saaristolaisleivän ohje nimellä saaristolaislimppu (siihen ei tule auringonkukansiemeniä) - muuten eroa ei taida paljon ollakaan.

    VastaaPoista
  3. Voi nam,tuoretta leipää ei voita mikään, mun tulee leivottua leipää enemmän talvella leivinuunin lämmössä, mutta nyt kyllä taidan kokeilla tätä, kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
  4. Täytyypäs kokeilla tätä jussina, täytyy vaan noita vehnäjauhoja korvata enimmäkseen jollain! ;)
    Mä oon tehnyt siemenleipää nyt aika useesti ->klik
    http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/270426/Muarin siemenleipä/
    Ei oo niin hiilareita!

    VastaaPoista
  5. Tykkään saaristolaisleivästä, suosikkini on Maalahden limppu. Nam!

    VastaaPoista
  6. saaristolaisleipä kuulostaa niin ihanalle,mutta en tykkää yhtään makeista leivistä.Kunnon ruisleipä on mieleeni.Itse olen tehnyt lähiaikoina erilaisia sämpylöitä.Joskus mulla oli ihana maaleisleivän ohje.(missähän sekin ohje on?)Mimmin juuri ja ohje kuulosti hyvältä :)
    Charlotte

    VastaaPoista
  7. Tätä täytyy kyllä kokeilla, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  8. http://www.yhteishyva-ruoka.fi/reseptit/leivonnaiset_l_p/fi_FI/ohralimppu/

    Tuolla reseptillä onnistuu superherkullinen ohralimppu. Tämä on melkeimpä ainoa leipä, mitä meillä on leivottu :)

    VastaaPoista
  9. Charlotte - jos haluat juurta, niin laita blogini kautta viestiä/ yhteystietosi, niin voidaan sopia, miten saat juuren :)

    VastaaPoista
  10. Meidän suosikki:
    Kaurareikäleivät
    5dl maitoa, 25g hiivaa, 1tl suolaa, 1rkl siirappia, 3dl kaurahiutaleita, 8-9dl hiivaleipäjauhoja, 0,5dl öljyä.

    Alusta taikina, kohota kaksinkertaiseksi, leivo reikäleiviksi, kohota lämpimässä 30min. Paista 225 asteessa n30 min.

    Taas herkutellaan sinun ihanalla raparperipiirakalla!

    VastaaPoista
  11. Olen myös tehnyt saaristolaisleipää. Se jos jokin kyllä jakaa mielipiteet. Itse kyllä tykkään, aidon voin kera tietysti.
    Nappasin oman ohjeeni kertakäyttövuoan mukana. Niihin bruno vuokiin on kätevä tehdä ja monesti olen joululahjaksi antanut tutuille :)

    VastaaPoista
  12. Tuota tulen kokeilemaan....... Etisin jo kauan sellaista makean leivän reseptiä jota aikoinani täällä söin merimieskirkolla....

    Terkut Jutta Saksasta

    VastaaPoista
  13. Heippa! Sinulla on ihana blogi, todella upea puutarha ja paljon hienoja ideoita :) törmäsin blogiisi kun etsin kuvia itse vanhoista ikkunanpokist tehdyistä kasvihuoneista.

    Mielenkiinnolla jään nyt lueskelemaan blogisi vanhempia puutarhapäivätyksiä. Itsekin olen innokkaasti rakennellut omaa pihaani ja viime syksynä pitkäaikainen haaveeni toteutui kun lähdn opiskelemaan puutarhuriksi :) Hyvää juhannusta sinulle!

    VastaaPoista
  14. Hei! Kokeilin tänään ohjeellasi leipoa saaristolaisleipää. Riittikö sinun leipiin tunnin kypsennysaika? Minun leivät olivat tunnin jälkeen vielä aika mössöä sisältä joten jatkoin puolella tunnilla paistoa.. Sisus tuntuu vieläkin aika tahmealta, mutta ehkä ne nyt ovat jo kypsiä. Toimiiko tämän leivän kanssa vanha tuttu "kokeile kypsyyttä tulitikulla" -menetelmä? En ole oikein leiponut tämän kaltaisia leipiä, joten vinkit on tarpeen! :D

    VastaaPoista
  15. Aivan mielettömän hyvää leipää. Ikinä aikasemmin en ole tehnyt saaristolaisleipää ja tämä oli kyllä jestas niin hyvää. Ainoastaan piti huomioida että uunista piti ottaa 5min aikasemmin ettei pala =)
    Laitoin myös omaan blogiini linkin tänne sivuille

    VastaaPoista