perjantai 29. kesäkuuta 2012

Saaristolaisleipää jälleen...

Blogin tilastoja on välillä kiva seurailla. Hakusanoja, joilla blogiin tullaan, kävijämääriä ja liikenteen lähteitä. Saaristolaisleipä hakusanana tullaan tähän blogiin toiseksi eniten. 




Tänään oli pitkästä aikaa  tämän kyseisen leivän tekopäivä, kun miehen työmaalla oli ulkomaalaisia asiakkaita ja palaveripöytään kaivattiin kahvin kans jotakin. Kunnon voin kanssa on kyllä tosi hyvää, joten laitan vielä reseptin teillekkin muistutukseksi, että kannattaa kokeilla tehdä! :)


Saaristolaisleipä
1 l piimää tai appelsiinimehua (itse käytän piimää)

3 dl kaljanmaltaita

3 dl vehnänleseitä

3dl ruisjauhoja

1dl auringonkukansiemeniä

75 g hiivaa

3 dl siirappia

1 rkl suolaa

9,5-10 dl vehnäjauhoja


voiteluun:

3 rkl siirappia

0,5 dl vettä



1. Sekoita piimään tai mehuun maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia, sekoita välillä pari kertaa.

2. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon murennettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Se saa olla melko löysää.

3. Jaa taikina kahteen kahden litran vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota tunnin ajan.


4. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolissavälissä paistamista.

5. Ota leivät uunista, kumoa ne vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.


 


Se olis perjantai-ilta..ja jalkapalloa tiedossa. Me ollaan muutaman perheen kans pelailtu koulun pihalla jalkapalloa tässä viime aikoina. Kivaa koko perheen puuhaa ja  kivasti ollaan aikuisetkin liikettä saatu, niin jotta jaloissa tuntuu seuraavanakin päivänä!

Viettäkäähän rentouttava viikonloppu!

Johanna

15 kommenttia:

  1. Hienoa Johanna, lasten kanssa yhdessä harrastaminen on todella mahtava juttu, joka lisää perheen yhteenkuuluvuutta. Nuo saaristolaisleivät on kyllä komeita ja maukkaita, en ole leiponut, mutta ostanut aina joskus.Nyt voin leipoa, kun sain reseptin.Kiitos siitä.Mukavaa peli-iltaa ja viikonloppua!Tepa Seinäjoelta

    VastaaPoista
  2. Piti kans ottaa resepti ylähä, jos vaikka tulis kokeeltua.

    Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
  3. leipäohje kuullostaa tosi hyvälle aion huomenna kokeilla.Kiva kun olet palanut blogiin koska aivan ihana kotinne ja pihanne tuovat iloa ja hyvää mieltä. mukavaa kesää. Maarit

    VastaaPoista
  4. Nam, tykkään saaristolaisleivän mausta ja joskus ostan Maalahden limppua. Täytyypä kokeilla itsekin tehdä, kun ei vaikuta kovin monimutkaiselta.

    Mukavaa perjantai-iltaa ja viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Täytyykin koklata tota leipää. Saaristolaisleipä on meinaan aika herkkua.

    Oli kyllä niin hauskaa pelata lauantaina, mutta mun lihakset oli monta päivää aika kipeät. Mut sillai hyvällä tavalla.
    Tosin tolle siipalle tuli noidannuoli siitä riehumisesta :(

    VastaaPoista
  6. Leivoin juuri tällä viikolla ja ajattelin tehdä niistä synttäreille voileipiä, yleensä paistan leivinuunissa, mutta ei näin helteellä, eli sähköuunissa paistoin tällä kertaa. Auringonkukan siemeniä en ole laittanut pitääkin kokeilla kun seuraavaksi leipoo. Niin ja voi miten suloisia kaneja teille on tullut , meillä on asutanut nyt kaksiviikkoa leijonanharjas kani ja hän on aivan ihana ja kiltti.

    VastaaPoista
  7. Sain ihanan saaristolaisleipämuistiaisen hoitolapseltani kun jäätiin päiväkojilta lomille...Niin parasta kahveleipää oivariinin kera :)

    VastaaPoista
  8. Täällä uusin lukijasi ilmoittautuu :)
    Ihanaisen blogisi löysin juuri...
    itsekin olen juuri tuolla ohjeella leipää leiponut ja aina on yhtä hyvää,
    ihanaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
  9. Hei,

    herkulliselta kuulostaa ohje. Miten leivän säilyvyys?

    VastaaPoista
  10. Tätäpä täytyykin kokeilla!

    Hain Clas Ohlsonilta palviljonkini myös. On kyllä ihan passeli hinta-laatu-suhde ja ihan mukavan kokoinen. Kiitos vinkistä!

    Lasu

    VastaaPoista
  11. Täytyykin koettaa tehdä tuota tässä kesällä :-) Kiitos vinkistä :-)
    Mukavaa loppu viikkoa! :-)

    Tervetuloa lueskeleen blogia :-)

    VastaaPoista
  12. Hei Johanna,
    Meinasin vihdoin poistaa blogisi linkin suosikeistani, kun olen niin monta kertaa täällä käynyt toteamassa, että se on poissa. Mutta oletkin tullut takaisin, ihanaa!!! Tervetuloa!
    Loma alkaa kohta näillä näppäimillä ja ensi viikon olenkin äidin helmoissa siellä lakeuksilla.
    Aurinkoisia hellepäiviä!

    Hilde

    VastaaPoista
  13. Kävin täälä jo varmasti ainaki miljoonatta kertaa kurkkimas oisko uusia kuulumisia ;-)

    Iloa ja aurinkoa viikonloppuun <3

    Mirka

    VastaaPoista
  14. Peppilotta: En osaa sanoa säilyvyydestä, koska meillä se on aina syötynä kahden päivän sisään koko satsi. :)

    VastaaPoista