Yhdellä meidän lapsista on allergiat lisääntyneet vaikka yleensä käy päinvastoin, kun ikää tulee lisää.
Tähän vielä samaiselle lapselle päälle atopia, astma ja hirmuinen koirakuume = ei kiva! Lapselle itselle taitaa kurjin juttu olla nimenomaan tuo koirakuume ja kun on kova koira-allergia, niin koiran hankkiminen ei nyt toistaiseksi onnistu. :(
Olen kuullut ja lukenut monesta paikasta, että vehnän poisjättäminen ruokavaliosta helpottaisi allergiaoireita sekä atooppista ihottumaa. Koska tämä vehnä oli allergisoivien listalla jo lapsen ollessa pieni, päädyimme miehen kanssa uudelleen kokeilemaan sen pois jättämistä.
Nyt on puolitoista viikkoa kokkailtu sapuskat, leivät ja muut leivonnaiset gluteenittomista jauhoista...Eikä se niin monimutkaista ole ollut, kuin pelkäsin.
Leivät ovat maistuneet koko väelle ja makoiset leivonnaisetkin onnistuu...ainakin sillointällöin...;)
Elviiran uusi ystävä oli meillä perjantaina kylässä ja leivoimme iltapäiväkaffille pätkismuffinsseja.
Laitan tässä teillekkin ohjeen. Sama ohje tuntuu käyvän sekä gluteenittomaan leivontaa, että vehnäjauhoilla leipomiseen.
Pätkismuffinit:
5dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta tai tavallisia vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1rkl leivinjauhetta
4rkl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita
pussillinen pätkiksiä, josta voi muutaman napata samantien omaan suuhun
2dl maustamatonta jogurttia
3 munaa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää paloitellut pätkikset sulaneen voin joukkoon ja sekoita.
Lisää rasva-suklaa seokseen jogurtti ja munat sekä kuivat aineet. Sekoita huolella.
Paistetaan 175 asteessa noin puoli tuntia.
Sama resepti toimii myös kakkuna. Paistoaikaa vaan pidennetään.
Näiden muffinien teko onnistuu muuten ainakin yhdeksän vuotiaalta ilman aikuisen vierellä oloa. Todistettu on! Äiskän ja iskän löhötessä leffan äärellä, poitsu tekaisi tässä iltasella muffinit uuniin!
Wau!!! Kyllä meidän kelepaa... :D
Tässä vielä yhtenä päivänä otettu kuva ihanasta auringonlaskusta. Tälläisiin hetkiin pitäisi pysähtyä rauhoittumaan useamminkin! :)
Rauhallista sunnuntaita!
Johanna
Harmin harmi nuo allergiat. :-( Mutta mahtavaa että tässäkin tilanteessa sulla säilyy positiivinen asenne ja uudet reseptit siirtyy testaukseen:-) Hyvältä näyttää! Ja ihana auringonlasku!
VastaaPoistaKankaat hain eilen, saat 2vk:n päästä jos ootte kotosalla.
Terkut!<3
Kati
Kiva juttu! Kotona ollaan, joten tervetuloa! :)
PoistaRauhaisata sunnuntaiaamua kammarista, upia kuva tuo alin. Juu ja lapset kyllä ossaa mitä vaan :)
VastaaPoistaWau! Oonkohan johonaki maistanu jotaki kaupan gluteenittomia joskus ku mulla on mielikuva vaan joistaki kuivista käntyystä. Tuliko mitää oireita torstaina ku menittä kotia täältä eläinpölyn keskeltä?
VastaaPoistaEi tullu, koska ollaan jo opittu, että eläinpaikkojen jälkeen kaikki vaatteet koneeseen ja suihkun kautta ennen tupahan menoa...;)
PoistaOliko hyvä konsertti ja viikonloppu?
Konsertti oli aivan ihana <3 Miten joku voi osata laulaa noin hennosti ja silti niin vahvasti- ihan mieletöntä! Ja viikonloppu oli ihana, nyt myös se RM-myymälä käyty katsastamas- sielä vaan ei ollu mitään mitä olin vailla :D Onnensydämes oli -10% kaikki, tyhjäsivät joulun alta tavaraa pois- sieltä ostin kehykset ja seinäkoukkuja :) Kiltisti tuo mies mua kuljetti ympäri kaupunkia <3
PoistaNo sitten pitää kokeilla, josko minultakin onnistuisi leipominen...en meinaan ole mikään jauhopeukalo...:)
VastaaPoistaVau! Ihan äly hieno tuo maisema kuva :)
VastaaPoistaHerkkuhammasta alko kolottaa kun lujin nuista muffareista.. Nams, varmaan tosi hyviä.
Näitä pitää kokeilla:) ihanaa kun lapset leipoo, meillä tytöt on myös innokkaita leipureita :)
VastaaPoistaHerkulliselta näytää, kirjoitin reseptin ylös. Kaksi lastenlasta myös gluteinittomalla ruokavaliolla.Todella upea auringonlasku.Mukavaa alkavaa viikkoa!Tepa Seinäjoelta
VastaaPoistaAivan ihana tuo viimeinen kuva!! Kerrohan sitten, auttoiko vehnän pois jättämäminen! Voisi kokeilla sitä meiänkin atoopikoilla!
VastaaPoistaPieni vinkki gluteiinittomien leipomomiseen. Jauhoista puuttuu sitko-ainesosa, jota on hyvä lisätä jauhojen sekaan eli joko ksanttaani- tai psyllium -nimistä ainetta purkista, taikinan rakenne paranee. Löytyy marketeista. -virpi-
VastaaPoistaKiitos vinkistä! :)
PoistaOiij vau.. todella upea kuva!
VastaaPoistaKurjaa kyllä tuollaiset allergiat, vaisinkin jos on kova koirakuume! Ihana kuva auringonlaskusta :) Ja resepti kuulostaa herkulliselta!
VastaaPoistaHerkullisen näköisiä pätkismuffineita! Pätkiksen ystävänä täytyy ottaa resepti kokeiluun :)
VastaaPoistaHei, huomioithan käyttämästäsi gluteenittomasta jauhoseoksesta, että valtaosa niistä sisältää vehnän tärkkelystä - siis sellaista vehnän osaa, joka ei ole keliaakikolle haitallinen, ei sisällä gluteenia. Vilja-allergisille se osa ei käy. Mutta varmaan jo tämän tiesitkin ja valitsit sellaisen tuotteen, jossa ei ole tärkkelystä.
VastaaPoistaRiitta
Kaunis maisema, osaisipa todellakin rauhoittua... :/
VastaaPoistaHei! Ihana koti ja suloisia lapsia! Itse vehnäallergisten lasten äitinä antaisin neuvon välttää myös vehnän tärkkelystä. Eli meillä atopia hävisi, kun otimme käyttöön luonnollisesti gluteenittomat tuotteet. Eivät siis sisällä edes tärkkelystä kotimaisista viljoista, vaan ainoastaan riisi-, maissi-, tattari- ja perunajauhoja. Astmalääkityskin saatiin ekaluokkalaiselta lopettaa viljat karsittuamme. Siunattua joulunodotusta! T. Laura
VastaaPoista